Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας

Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας

Το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου Μουσικής και Λόγου (Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.) προσφέρει έναν Σεμιναριακό Κύκλο «Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία».

 

Τίτλος Σεμιναρίου:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Χρονική Διάρκεια Σεμιναρίου:

ΔΥΟ ΕΞΑΜΗΝΑ

(Δύο ώρες την εβδομάδα = 120 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ)

 

Σε ποιούς απευθύνεται:

Το Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας απευθύνεται  σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τη μουσική από ένα διαφορετικό πρίσμα, αυτό της θεραπευτικής και εξισορροπητικής της δύναμης, της ιδιότητάς της να επανορθώνει τόσο ψυχογενείς και συναισθηματικές ανισορροπίες όσο και σωματικές δυσλειτουργίες.

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Μετά το πέρας του Σεμιναριακού Κύκλου δίδεται ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ 120 διδακτικών ωρών από το Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.

 Σεμινάριο

Σημείωση:   

  • Το Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας γίνεται και μέσω elearning.

 

Τί είναι η Μουσικοθεραπεία ;

«Βασική αρχή της Μουσικοθεραπείας είναι πως πρωταρχική αιτία κάθε ασθένειας είναι η συναισθηματική ένταση και ο αρνητικός τρόπος σκέψης, που συσσωρευμένα δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και εμπλοκές»

Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει ως κύριους άξονες τη δημιουργικότητα και την εσωτερική ισορροπία του κάθε ατόμου μέσω της τέχνης, της μουσικής και των ήχων.

Η Μουσικοθεραπέια βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό άτομα με προβλήματα ύγειας (τόσο ψυχικής όσο και σωματικής) όπως επίσης και παιδιά ή και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλά άλλα προβλήματα.

Ο σκοπός της Μουσικοθεραπείας είναι καθαρά θεραπευτικός

Σεμινάριο μουσικοθεραπείας σε ΕΚΕΙΜ

Ενότητες Σεμιναρίου:

 

Α΄ Ενότητα

  • Επικοινωνία

Η μουσική θεωρείται «γλώσσα των συναισθημάτων». Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από το οποίο ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής ή μορφωτικού επιπέδου, μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα αυτή, ο μουσικός μετατρέπει το μουσικό κείμενο σε ήχο, χωρίς να γνωρίζει το φυσικό περιεχόμενο (σημασιολογία) της μουσικής γλώσσας. Με τον τρόπο αυτό, σε ένα δεδομένο πολιτισμικό σύστημα, η μουσική διαμορφώνει μια συναισθηματική ατμόσφαιρα και διάθεση.

Μουσικοθεραπεία

 

Γνωστικές Λειτουργίες

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες και κυρίως τη διαδικασία της μάθησης. Επίσης, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως κινητήριο ερέθισμα, ως ενίσχυση ή αμοιβή σε διαδικασίες υπενθύμισης και ανάκλησης παλαιότεων γνωστικών επιτευγμάτων.

 

  • Παιδαγωγικά

Ο όρος ήθος στη μουσική, δηλωνει τον ηθικό χαρακτήρα που τείνει να εμπνεύσει στην ψυχή ένας μουσικός ήχος. Οι νότες, οι Αρμονίες, τα γένη, το μέλος και ο ρυθμός είχαν, κατά την άποψη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ηθικό σκοπό και προσέδιδαν δύναμη. Γι’αυτό το λόγο, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, η μουσική έχει έναν πολύ σημαντικό παιδαγωγικό ρόλο.

 

  • Χαλάρωση

Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο χαλάρωσης σε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, όπως για παράδειγμα σε χρόνιες παθήσεις, σε προγράμματα αποκατάστασης φυσικών αδυνάτων εξαιτίας κάποιου μυϊκού προβλήματος, στην εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, σε ιατροχειρουργικές μονάδες, καθώς και σε ασθένειες και σοβαρά προβλήματα υγείας παιδιών.

Σεμινάριο μουσικοθεραπείας Music therapy ΕΚΕΙΜ

 

Β΄Ενότητα

  • Διάγνωση

Είναι το πρώτο στάδιο. Περιλαμβάνει ένα γενικό συνοπτικό βιογραφικό του ασθενούς και το αναλυτικό ιατρικό του ιστορικό.

  • Μουσική-Θεραπεία

Οι μουσικές παρεμβάσεις ενός θεραπευτή ποικίλουν ανάλογα με την ειδική συμπεριφορά και τις ιδιαιτερότητες που απαιτούνται για το εκάστοτε θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι σημαντικότεροι τομείς μιας μουσικής θεραπευτικής παρέμβασης είναι:               

α) οι κινητικές ικανότητες του θεραπευόμενου

β) η επικοινωνία

γ) η ανάπτυξη γνωστικών λειτουργιών που αναπτύσσει κατά τη θεραπεία

δ) η κοινωνικοποίηση του θεραπευόμενου μέσω της θεραπείας

ε) η ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης, οι μουσικές γνώσεις και ερεθίσματα που αναπτύσσονται κατά τη θεραπεία.

Σεμινάριο μουσικοθεραπείας σχολή