Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας

Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας

Το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου Μουσικής και Λόγου (Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.) προσφέρει έναν Σεμιναριακό Κύκλο «Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία».

 

Τίτλος Σεμιναρίου:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Χρονική Διάρκεια Σεμιναρίου:

ΔΥΟ ΕΞΑΜΗΝΑ

(Δύο ώρες την εβδομάδα = 120 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ)

 

Σε ποιούς απευθύνεται:

Το Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας απευθύνεται  σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τη μουσική από ένα διαφορετικό πρίσμα, αυτό της θεραπευτικής και εξισορροπητικής της δύναμης, της ιδιότητάς της να επανορθώνει τόσο ψυχογενείς και συναισθηματικές ανισορροπίες όσο και σωματικές δυσλειτουργίες.

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Μετά το πέρας του Σεμιναριακού Κύκλου δίδεται ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ 120 διδακτικών ωρών από το Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.

 Σεμινάριο

Σημείωση:   

  • Το Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας γίνεται και μέσω elearning.

 

Μιχάλης Τόμπλερ Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Τόμπλερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Παρακολούθησε μουσικές σπουδές και μουσοκοπαιδαγωγικά εργαστήρια καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια με αντικείμενο τα Μουσικοπαιδαγωγικά και τη Μουσική Θεραπεία.

Εργάστηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με την ειδική αγωγή και θεραπεία ασχολείται από το 1992 «οδηγώντας» μουσικά προγράμματα με παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα συντονίζει και παίζει στο μουσικό σχήμα «ΗΧΩ Ν ΗΧΩ». Έχει μεταφράσει μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία και έχει γράψει τα βιβλία «ΗΧΩΝ – ΣΤΟΧΩΝ – ΗΧΩ» (η Μουσική στην Ειδική Αγωγή και Θεραπεία), «ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ» και «MUSIKU» για τις εκδόσεις Orpheus – Μουσικός Οίκος Μ. Νικολαϊδης. Δίδασκε για σειρά ετών στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη μουσικοθεραπεία στην πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό και στην ανακουφιστική φροντίδα, μέσα απ’ τη μουσική, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

 

 

Τί είναι η Μουσικοθεραπεία ;

«Βασική αρχή της Μουσικοθεραπείας είναι πως πρωταρχική αιτία κάθε ασθένειας είναι η συναισθηματική ένταση και ο αρνητικός τρόπος σκέψης, που συσσωρευμένα δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και εμπλοκές»

Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει ως κύριους άξονες τη δημιουργικότητα και την εσωτερική ισορροπία του κάθε ατόμου μέσω της τέχνης, της μουσικής και των ήχων.

Η Μουσικοθεραπέια βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό άτομα με προβλήματα ύγειας (τόσο ψυχικής όσο και σωματικής) όπως επίσης και παιδιά ή και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλά άλλα προβλήματα.

Ο σκοπός της Μουσικοθεραπείας είναι καθαρά θεραπευτικός

Σεμινάριο μουσικοθεραπείας σε ΕΚΕΙΜ

Ενότητες Σεμιναρίου:

 

Α΄ Ενότητα

  • Επικοινωνία

Η μουσική θεωρείται «γλώσσα των συναισθημάτων». Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από το οποίο ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής ή μορφωτικού επιπέδου, μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα αυτή, ο μουσικός μετατρέπει το μουσικό κείμενο σε ήχο, χωρίς να γνωρίζει το φυσικό περιεχόμενο (σημασιολογία) της μουσικής γλώσσας. Με τον τρόπο αυτό, σε ένα δεδομένο πολιτισμικό σύστημα, η μουσική διαμορφώνει μια συναισθηματική ατμόσφαιρα και διάθεση.

Μουσικοθεραπεία

 

Γνωστικές Λειτουργίες

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες και κυρίως τη διαδικασία της μάθησης. Επίσης, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως κινητήριο ερέθισμα, ως ενίσχυση ή αμοιβή σε διαδικασίες υπενθύμισης και ανάκλησης παλαιότεων γνωστικών επιτευγμάτων.

 

  • Παιδαγωγικά

Ο όρος ήθος στη μουσική, δηλωνει τον ηθικό χαρακτήρα που τείνει να εμπνεύσει στην ψυχή ένας μουσικός ήχος. Οι νότες, οι Αρμονίες, τα γένη, το μέλος και ο ρυθμός είχαν, κατά την άποψη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ηθικό σκοπό και προσέδιδαν δύναμη. Γι’αυτό το λόγο, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, η μουσική έχει έναν πολύ σημαντικό παιδαγωγικό ρόλο.

 

  • Χαλάρωση

Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο χαλάρωσης σε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, όπως για παράδειγμα σε χρόνιες παθήσεις, σε προγράμματα αποκατάστασης φυσικών αδυνάτων εξαιτίας κάποιου μυϊκού προβλήματος, στην εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, σε ιατροχειρουργικές μονάδες, καθώς και σε ασθένειες και σοβαρά προβλήματα υγείας παιδιών.

Σεμινάριο μουσικοθεραπείας Music therapy ΕΚΕΙΜ

 

Β΄Ενότητα

  • Διάγνωση

Είναι το πρώτο στάδιο. Περιλαμβάνει ένα γενικό συνοπτικό βιογραφικό του ασθενούς και το αναλυτικό ιατρικό του ιστορικό.

  • Μουσική-Θεραπεία

Οι μουσικές παρεμβάσεις ενός θεραπευτή ποικίλουν ανάλογα με την ειδική συμπεριφορά και τις ιδιαιτερότητες που απαιτούνται για το εκάστοτε θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι σημαντικότεροι τομείς μιας μουσικής θεραπευτικής παρέμβασης είναι:               

α) οι κινητικές ικανότητες του θεραπευόμενου

β) η επικοινωνία

γ) η ανάπτυξη γνωστικών λειτουργιών που αναπτύσσει κατά τη θεραπεία

δ) η κοινωνικοποίηση του θεραπευόμενου μέσω της θεραπείας

ε) η ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης, οι μουσικές γνώσεις και ερεθίσματα που αναπτύσσονται κατά τη θεραπεία.

Σεμινάριο μουσικοθεραπείας σχολή

 

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ

Ο κύκλος των μαθημάτων αφορά τη διεπιστημονική προσέγγιση όπου εξετάζεται ο ήχος μέσα από την ακουστική, τη ψυχοακουστική και τη γνωστική ψυχολογία.

Οι διαλέξεις στην ακουστική και στη ψυχοακουστική έχουν σκοπό να προσφέρουν στους σπουδαστές τη γνώση να μπορούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη ακοή και αντίληψη, τον ήχο και την επιδραστική του ισχύ. Σε πρακτικό επίπεδο, οι σπουδαστές μαθαίνουν να χειρίζονται γεννήτριες συχνοτήτων και λοιπών εξειδικευμένων παραμέτρων ηχητικού σχεδιασμού / σύνθεσης και ηχητικής επεξεργασίας ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ηχητικά μοντέλα.    

Η επιστημονική μελέτη του ήχου και οι πολύπλευρες προσεγγίσεις του εξετάζονται σε βάθος με βάση τα παγκόσμια ακαδημαϊκά πρότυπα. Η κατανόηση της ψυχοακουστικής είναι απαραίτητο εφόδιο για όσους σχετίζονται με τις ηχητικές και ακουστικές τέχνες, τη μουσική, τη δημιουργία πολυμέσων και κάθε άλλο πεδίο που σχετίζεται με τον ήχο.

Η ακουστική επιστήμη (acoustics) είναι ο κλάδος της φυσικής που μελετά τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά του ήχου, καθώς επίσης και τις εφαρμογές του. Μεταξύ των άλλων μελετά την παραγωγή, τη μετάδοση, τη λήψη και την αλληλεπίδραση του ήχου με τα διάφορα υλικά μέσα, καθώς επίσης και τις τεχνικές ελέγχου και επεξεργασίας για την εκμετάλλευση του ήχου σε εξειδικευμένες εφαρμογές.

Η ψυχοακουστική επιστήμη (psychoacoustics) αποτελεί τον κλάδο της ακουστικής ο οποίος εξετάζει τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον ήχο, τη μουσική και την ομιλία. Οι επιδράσεις των ηχητικών δεδομένων στο άτομο που εξετάζονται από τη ψυχοακουστική είναι:

  • Εγκεφαλικές Επιδράσεις
  • Ψυχολογικές – Συναισθηματικές Επιδράσεις

Με την ψυχοακουστική εμπλέκονται και άλλες επιστήμες όπως η ψυχολογία, οι νευροεπιστήμες και η γλωσσολογία ως μέσο έρευνας της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

πιστοποίηση ΕΚΕΙΜ