εκειμ

πιστοποίηση ΕΚΕΙΜ

ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ –  ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Απόσπασμα κειμένου Όλγας Γκουνή

Προέδρου της ΕΛ.Ε.Π.Π.Ψ.Ι.

«……Η πολύτιμη στιγμή που η ζωή δημιουργεί την αρχική μουσική νότα, το αρχικό μουσικό θέμα που θα καθορίσει το ορχηστρικό κομμάτι που ο μελλογέννητος θα παίξει στη ζωή του.

….Ο χρόνος κατά τον οποίο το μουσικό αυτό θέμα αναπτύσσεται και γίνεται -ελπίζουμε και ευχόμαστε- ένα ακόμα κλασικό κομμάτι σαν αυτά που συνέθεσε ο Μότσαρτ ή ο Βιβάλντι.

…..Η στιγμή που ανοίγουν οι «πύλες», η στιγμή που ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες της αίθουσας συναυλιών και προσκαλούν τους ανθρώπους και όλα τα εν ζωή όντα να παρακολουθήσουν και να μοιραστούν τις ευλογίες, τα δώρα μιας νέας ψυχής, αυτής που γεννιέται, στο εξελικτικό μονοπάτι της ζωής.

Ο συνθέτης καταφέρνει και φθάνει το ανώτατο του ταλέντου του όταν ενεργεί με έμπνευση, μεγάλη αφοσίωση και συγκέντρωση στο έργο του. Γι’ αυτόν οι μουσικές νότες έχουν σώμα και ψυχή, ενώνονται και χωρίζονται, χορεύουν με χαρά ή θρηνούν, δημιουργούν, συντηρούν ή καταστρέφουν, προκειμένου να ξαναδημιουργήσουν…

Το ίδιο και η προγεννητική ζωή. Αδιάφορο αν είναι μια φυσική, ευπρόσδεκτη σύλληψη, ή μια εξωσωματική, η προγεννητική εμπειρία καθορίζει αυτό που είμαστε. Οι νευρολόγοι μπορούν σήμερα και επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί από εμάς, τους ψυχολόγους και τους ψυχοθεραπευτές, συναντάμε στη δουλεία μας: οι συναισθηματικές μνήμες μένουν και ενσωματώνονται στα κυκλώματα του εγκεφάλου. Τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με την εμπειρία, θετική ή αρνητική, δεν έχει σημασία, αισθανόμαστε ευχαρίστηση ή φόβο και λειτουργούμε ανάλογα. Η φύση της επαφής γίνεται συμβόλαιο που εφαρμόζεται ξανά και ξανά μέχρις ότου να το αλλάξουμε.  Ίσως, να καταφέρουμε να καταπιέσουμε κάποιες συναισθηματικές μας μνήμες, κάποιες απ’ αυτές για χρόνια πολλά. Όμως, ποτέ δεν φεύγουν. Μένουν εκεί στην «αποθήκη» και περιμένουν αυτό που θα συμβεί και θα τις βγάλει στην επιφάνεια και πάλι. ‘Όμως, ακριβώς όπως ο μουσικοσυνθέτης μπορεί να αναπτύξει το θέμα του και να το οδηγήσει σ’ ένα θριαμβευτικό κλείσιμο, μπορούμε να στείλουμε θεραπευτική ενέργεια στη σύλληψη, την κύηση και τη γέννα -όπου χρειάζεται- έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τη ζωή και να την βοηθήσουμε να εξελιχθεί στην καλύτερη μορφή της για να μπορέσει να αποδώσει φόρο τιμής στην ύπαρξή της και να προσφέρει τις ευλογίες της στην ανθρώπινη εμπειρία όλων των ψυχών που βρίσκονται στο δρόμο της»

Όλγα Γκουνή

Καθηγητής Μιχάλης Τόμπλερ Βιογραφικό σημείωμα

 

Ο Μιχάλης Τόμπλερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Παρακολούθησε μουσικές σπουδές και μουσοκοπαιδαγωγικά εργαστήρια καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια με αντικείμενο τα Μουσικοπαιδαγωγικά και τη Μουσική Θεραπεία.

Εργάστηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με την ειδική αγωγή και θεραπεία ασχολείται από το 1992 «οδηγώντας» μουσικά προγράμματα με παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα συντονίζει και παίζει στο μουσικό σχήμα «ΗΧΩ Ν ΗΧΩ». Έχει μεταφράσει μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία και έχει γράψει τα βιβλία «ΗΧΩΝ – ΣΤΟΧΩΝ – ΗΧΩ» (η Μουσική στην Ειδική Αγωγή και Θεραπεία), «ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ» και «MUSIKU» για τις εκδόσεις Orpheus – Μουσικός Οίκος Μ. Νικολαϊδης. Δίδασκε για σειρά ετών στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη μουσικοθεραπεία στην πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό και στην ανακουφιστική φροντίδα, μέσα απ’ τη μουσική, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

 

Τί είναι η Μουσικοθεραπεία:

Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει ως κύριους άξονες τη δημιουργικότητα και την εσωτερική ισορροπία του κάθε ατόμου μέσω της τέχνης, της μουσικής και των ήχων.

«Βασική αρχή της Μουσικοθεραπείας είναι πως πρωταρχική αιτία κάθε ασθένειας είναι η συναισθηματική ένταση και ο αρνητικός τρόπος σκέψης, που συσσωρευμένα δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και εμπλοκές»

Ο σκοπός της είναι καθαρά θεραπευτικός

 

Η Μουσικοθεραπεία βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό άτομα με προβλήματα υγείας (τόσο ψυχικής όσο και σωματικής) όπως επίσης  και παιδιά ή και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλά άλλα προβλήματα.

Η Μουσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που βιώνουν νοσολογικές καταστάσεις όπως ψυχιατρικές διαταραχές, εκ γενετής αναπηρίες, δυσκολίες που αφορούν την ανάπτυξη, εθισμό σε ουσίες, δυσκολίες στην επικοινωνία, διαπροσωπικά προβλήματα και πολλά άλλα. Επιπλέον, η Μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται στην καλυτέρευση της μάθησης όταν υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην ελάττωση του στρες, του και της αγωνίας. Τέλος, λειτουργεί ως μέσο υποστήριξης της φυσικής άσκησης και ενισχύει την ανοσολογική καλυτέρευση του οργανισμού μέσω της καλής ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς.

 

Χρονική Διάρκεια Σεμιναριακών κύκλων Μουσικοθεραπείας:

(4) Τέσσερα εξάμηνα

(3 ώρες την εβδομάδα)

& 4 επιπλέον ώρες Πρακτική το τελευταίο εξάμηνο

σύνολο διδακτικών ωρών: 264

 

Σε ποιους απευθύνεται:

Οι σεμιναριακοί κύκλοι Μουσικοθεραπείας απευθύνεται  σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τη μουσική από ένα διαφορετικό πρίσμα, αυτό της θεραπευτικής και εξισορροπητικής της δύναμης, της ιδιότητάς της να επανορθώνει τόσο ψυχογενείς και συναισθηματικές ανισορροπίες όσο και σωματικές δυσλειτουργίες.

 

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Μετά την ολοκλήρωση όλων των Σεμιναριακών κύκλων , δίδεται ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ 240 διδακτικών ωρών & 24 ωρών πρακτικής από το Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.

 

Κεντρικά Μαθήματα:

 • Πυθαγόρεια Θεραπευτική Φιλοσοφία
 • Βιωματική Μουσικοθεραπεία
 • Ψυχοακουστική
 • Ψυχολογία
 • Πρακτική άσκηση

 

Επιπλέον διδακτικές ενότητες:

 • Γνωριμία με τον ήχο
 • Μέθοδος συμπεριφοράς
 • Μουσική και ανάπτυξη φαντασίας
 • Κατευθυνόμενη απεικόνιση της μουσικής
 • Μουσικοψυχολογικά τεστ
 • Ενεργειακή Μουσικοθεραπεία
 • Ηχοθεραπέια

 

Πληροφορίες – Εγγραφές

ΕΚΕΙΜ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΧΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ

3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 130 & ΚΟΔΡΙΓΚΤΩΝΟΣ

ΑΘΗΝΑ, 11251

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 2114111848 – 2108212200

Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου. Ε.Κ.Ε.I.Μ.

GOOGLE MAPS