Ωδείο ΑμεΑ

Ωδείο ΑμεΑ ,ένα Ωδείο για όλα τα παιδιά

Η μουσική παιδεία, όσο και η παιδεία μέσω της μουσικής, βοηθούν αποδεδειγμένα τόσο στη βελτίωση των ατομικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ένταξης και αποδοχής, όσο και στην υγιή και δημιουργική εκτόνωση της συσσωρευμένης μας ενέργειας.

Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για  την ευεργετική επίδραση της μουσικής στα άτομα με αναπηρία: στη νοητική, αισθητηριακή, ψυχοκινητική και διαδραστική  τους ικανότητα.

Μέσα από τη μουσική εκπαίδευση, βελτιώνουμε:

 • την οπτική επαφή,
 • την ικανότητα συντονισμού ματιών-χεριών,
 • τη χρήση μικρών μυϊκών ομάδων που συντονίζονται με ελεγχόμενο και σωστό τρόπο ώστε να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την κινησιολογία
 • τη συγκέντρωση μας
 • την αντίληψη του χρόνου και του χώρου
 • τις δεξιότητές στη χρήση της γλώσσας,
 • τη σχέση μας με τις  έννοιες των αριθμών, της κατεύθυνσης, του προσανατολισμού και πολλών άλλων εννοιών
 • τη συναισθηματική μας έκφραση και ανάπτυξη
 • την ικανότητά μας να ακούμε
 • την υπομονή μας
 • το μέσο χρόνο χαλάρωσης και αποσυμπίεσης

Παντού στον κόσμο, η ένταξη της μουσικής ως συμπληρωματικό στοιχείο στα εκπαιδευτικά προγράμματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες αυξάνει την αποτελεσματικότητα και

τη μονιμότητα της εκπαίδευσης μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου Μουσικής και Λόγου -Ε.Κ.Ε.I.Μ- σε συνεργασία με το Ωδείο Άλφα, έχοντας ισχυρούς συμμάχους  τους κατάλληλους συνεργάτες, τη θέληση, την υπομονή, την κατάρτιση και το μεράκι για τον άνθρωπο και τη μουσική, ήδη από το 2013 ασχολείται ενεργά με την ειδική αγωγή και τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής στα άτομα με αναπηρία.

Μέσα από τη μουσική οι σπουδαστές μας χαίρονται, επικοινωνούν, μαθαίνουν να αφουγκράζονται καλύτερα το περιβάλλον τους, εκφράζονται, συνυπάρχουν, εκτονώνονται, παίζουν, δημιουργούν και αισθάνονται μέρος ενός γεμάτου αγάπη και ενσυναίσθηση συνόλου. Και οι θετικές επιδράσεις της ένταξής των ατόμων με αναπηρία στον υπέροχο κόσμο της μουσικής εκπαίδευσης δε σταματούν εκεί…

Τόσο στο Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου Μουσικής και Λόγου -Ε.Κ.Ε.I.Μ-  όσο και στο Ωδείο Άλφα θεωρούμε πως ο θεσμός της συνεκπαίδευσης αποτελεί βασικό άξονα πολιτικής σε θέματαειδικής αγωγής. 

Το Ωδείο ΑμεΑ είναι ένα «Ωδείο για όλα τα παιδιά», που πιστεύει και θέτει ως στόχο του  την ενθάρρυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία, την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ευαισθητοποίηση για τις ικανότητες και τη δυνητική συνεισφορά των ατόμων με αναπηρία ως ισότιμων πολιτών.

Τα μαθήματα (τόσο τα ατομικά όσο και τα ομαδικά) είναι πάντοτε προσαρμοσμένα στις ανάγκες, τις ικανότητες και τις επιθυμίες του κάθε σπουδαστή ξεχωριστά. Όλοι έχουμε τα δικά μας μοναδικά προτερήματα, μέλημά μας στο Ωδείο ΑμεΑ είναι να τα ανακαλύπτουμε βοηθώντας τα να αναπτυχθούν φυσικά, ανώδυνα, ευχάριστα, δημιουργικά.  

Στο Ωδείο ΑμεΑ γνωρίζουμε καλά πως ο καθένας μας έχει το δικό του

εσωτερικό ρυθμό στη μάθηση  στην αυτοβελτίωση και αυτοεκπλήρωση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και  ο Κομφούκιος: «Δεν έχει σημασία πόσο αργά προχωράς, αρκεί να μη σταματήσεις»…

το Ωδείο ΑμεΑ του Ε.Κ.Ε.Ι.Μ. λειτουργούν:

 • Προγράμματα ατομικών μαθημάτων οργανικής και φωνητικής μουσικής (τραγούδι, πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά κ.α.)
 • Μουσικοθεατρικό εργαστήρι ΑμεΑ (2 ώρες κάθε εβδομάδα, ομαδικές συναντήσεις των σπουδαστών)

Υπεύθυνες τμήματος:

Σοφία Λάτσινου

Ελένη Παράβα